jtemplate.ru - free extensions for joomla

Antreprenoriatul social - o nouă tendință care schimbă lumea afacerilor

Întreprinderile de impact social, investiții de impact, banking alternativ, inițiativele-cheie din Planul de Acțiune pentru Economia Socială a Comisiei Europene sunt noi trenduri în economie, care schimbă lumea afacerilor pentru a consolida un alt tip de economie – economia socială. Instrumente de finanțare pentru întreprinderile sociale, istorii de succes ale antreprenorilor sociali care dezvoltă afaceri altfel, au fost printre cele mai importante repere de discuții la Conferința Europenă de Antreprenoriat Social –Enterprising for Tomorrow 2022, urmate de sesiuni interactive cu antreprenori sociali, vizite la întreprinderi sociale în perioada 13-14 mai 2022.

Delegația din Republica Moldova, formată din reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, lideri civici, profesori și tineri a avut ocazia să descopere antreprenori sociali, să înțeleagă ce înseamnă afacere socială, impact social și inovație socială. Membră a delegației a fost și doamna Larisa ȘAVGA, rector al Universității Cooperatist-Comerciale din Moldova (UCCM), prof. univ., dr. hab.. Scopul vizitei a fost de a însuși modele de bune practici de antreprenoriat social pentru aplicarea, dezvoltarea întreprinderilor sociale în Republica Moldova.

Programul vizitei a inclus o serie de ședințe și întruniri cu echipele de management ale întreprinderilor sociale din județul Iași (România) - UtilDeco, WISE.travel și JobDirect - în cadrul cărora au fost abordate subiecte ce țin atât de aspectele pozitive ale antreprenoriatului social, cât și cele mai importante provocări.

  

 

Afaceri sociale înființate de Fundația „Alături de Voi” România (ADV România)

 

Experiențe frumoase au fost cunoscute și prin vizita la Flair Scent  SRL și Asociația Eki Social - întreprinderi sociale de inserție, înființate în cadrul proiectului ”Acceleratorul de întreprinderi sociale”, realizat de ADV România, co-finanțat din Fondul Social European.

Flair Scent  SRL – atelier de lumânări parfumate, este o întreprindere socială de inserție, înființată în cadrul proiectului ”Acceleratorul de întreprinderi sociale” ID 127384, realizat de Fundația „Alături de Voi” România (ADV România). Întreprinderea socială Flair Scent are atelier de creație, înclusiv pentru grupurile vulnerabile și persoanele cu dizabilități și producție de lumanări la comandă.

Asociația Eki Social este o întreprindere socială dezvoltată în cadrul proiectului „Acceleratorul de întreprinderi sociale în Regiunea Nord-Est” ID 128525, implementat de către Fundația „Alături de Voi” România, co-finanțat din Fondul Social European. Aceasta organizează programe afterschool, școala din vacanță și petreceri pentru copii.

Vizita de studii a fost o oportunitate de a însuși practici pozitive pentru aplicarea unor modele relevante de dezvoltare a întreprinderilor sociale în Republica Moldova. Istoriile de succes inspiră următorul val de schimbare socială prin antreprenoriatul social - o nouă tendință care va schimba lumea afacerilor.

Dezvoltarea abilităților specifice în domeniul economiei sociale/antreprenoriatului social, dezvoltarea antreprenoriatului social sunt noi provocări pentru comunitatea academică a Universității Cooperatist-Comerciale din Moldova (UCCM), prin care vom contribui la creșterea economică și îmbunătățirea calității vieții oamenilor aflați în căutarea unui loc de muncă.