jtemplate.ru - free extensions for joomla

Consolidarea parteneriatelor internaționale interuniversitare

În perioada 26-27 octombrie 2019 prof.univ. Larisa Șavga, rectorul UCCM, a participat la manifestările prilejuite aniversării de 55 de ani de la înființarea Universității de Comerț și Economie a cooperației de consum din Belarus. 

Unul din evenimentele importante din cadrul manifestărilor a constituit conferința științifico-practică internațională ”Cooperația de consum din țările CSI: situația actuală, probleme, perspective de dezvoltare”, care s-a axat pe analiza tendințelor în evoluția sectorului cooperativelor în aceste țări, a promovărilor cu care se confruntă acesta, pe punctarea orientărilor strategice de dezvoltare în continuare a acestui domeniu prin prisma experienței și politicilor naționale și internaționale. Experiența  Republicii Moldova în sfera cooperației de consum a fost prezentată de dna rector.

Totodată, de comun cu instituția gazdă, a fost organizată ședința Consiliului rectorilor instituțiilor de învățământ cooperatiste din țările CSI, creat în 1995 (de la 13.09.2019 UCCM deține președinția în acest Consiliu), în cadrul căreia au fost puse în dezbateri subiecte privind dezvoltarea Universității de rețea ”Cooperația”, problemele de dezvoltare a universității contemporane, perspectivele de cooperare dintre instituțiile-membre ale Consiliului, proiectele comune în domeniul cercetării, mobilității academice, consolidării capacităților instituționale ale instituțiilor cooperatiste. Dna prof. Larisa Șavga a chemat universitățile să se implice în elaborarea și implementarea strategiilor de specializare inteligentă, a specificat în prezentarea s-a rolul universităților în elaborarea și implementarea strategiilor de specializare inteligentă (S3), a expus reperele principale ale conceptului de specializare inteligentă și demersurile Republicii Moldova în acest context.
În scopul extinderii cooperării interuniversitare UCCM a acceptat propunerea de a crea filiala catedrei UNESCO (localizată la Universitatea din Belgorod, Rusia) în cadrul UCCM.

Serviciul de presa